Gotarta – Erillcastell – Esperan – Iguerri

Ruta realment bonica i agradable de fer, que et permet recórrer dos poblets que es troben a tocar la Vall de Boí i dos poblets abandonats, un d’ells amb unes restes molt boniques d’una església i castell.

Circular: Si            Distància: 11’07Km.

Altitud Mínima: 1.110m.        Altitud Màxima: 1.496m.

Desnivell Negatiu: 519m.    Desnivell Positiu: 519m.

Data de l’excursió: 09/08/2021

Arribem al poble de Gotarta des del Poble de Suert, hi ha una zona per aparcar a tocar l’església de Santa Cecília. Comencem la caminada i deixem el poble enrere, el visitarem a la tonada, ara agafem la carretera de Malpàs a Gotarta, és un camí terrer sense cap complicació amb unes grans vistes a la zona i de tant en tant, trobem una borda (Pei, Martí, …), però el camí planer i tranquil s’acaba al cap de pocs metres de la Borda de Martí que ens desviem a l’esquerra.
Seguim per un corriol, estret i costerut que a vegades creua alguna riera, està en força bones condicions, però sempre pujant fins a un punt que s’anomena la Collada, allí les vistes són realment boniques, a la nostra esquena tenim el poble de Gotarta (ben llunyà ara) i al davant nostre, no gaire lluny, ja tenim Erillcastell la nostra primera parada.
Creuem els prats del Pou, cal travessar dues portalleres que són de fàcil obertura i ja estem al peu del turó on es troba situat Erillcastell, un poble abandonat. Amb la bonica església de Santa Maria, que actualment es troba amb un pèssim estat de conservació.

I les poques restes del castell d’Erill i, porta d’entrada i ben poca cosa més.

Diverses cases que formaven part del poble, us recomano perdre-hi una estona per gaudir de l’entorn, això sí, vigileu, és un poble abandonat i per tant, no és un indret del tot segur.

Deixem enrere Erillcastell i baixem del turó fins a trobar un pal indicador que ens orienta per anar a Esperan, a partir d’aquí fins al poble, passarem per corriols més o menys estrets i fresats, però que no tenen pèrdua, ja que fa poc han repintat de color groc els senyals.
Quan arribem a Esperant, el camí es posa enmig d’una bona bardissa, nosaltres la vàrem evitar enfilant-nos a la feixa de dalt per anar a retrobar el camí a pocs metres, entrem al poble i el primer que trobem és l’ermita de Sant Andreu i Sant Sadurní, nosaltres vàrem tenir sort de poder-la veure, hi havia un parell de paletes fent tasques de restauració, i molt amablement ens varen deixar visitar l’interior.

Després d’una bona estona xerrant, els deixem amb la seva feina i continuem amb el nostre camí.
Deixem enrere l’ermita i passem per davant de casa Martí i Pei, aquesta hi passem per davant la façana, ple d’ortigues, però encara es pot passar, durant un bon tram, el camí es perd una mica i cal estar pendent de no perdre les marques.
Primer per una pista i llavors de nou per un corriol, arribem a Igüerri, petit poblet que encara hi ha gent que hi viu, recorrem els pocs carrers i veiem la petita església de Sant Esteve, a la sortida del poble ens desviem a la dreta per agafar un corriol que ens portarà de nou al poble de Gotarta, per ser exactes, quan sortim del corriol travessarem una carretera, de nou a un altre corriol, passarem a tocar un camp fruiter i finalment al poble.
Al poble, gaudirem dels carrers ben arreglats on encara es pot gaudir de l’arquitectura d’aquests pobles, malgrat que ja hi ha algun edifici de construcció recent i ben diferent de la resta del poble. Passem per davant l’església de Santa Cecília, i de nou al cotxe.
Una ruta molt bonica, sense gaires complicacions, recomano portar el gps per algun punt que un pot tenir algun dubte.

Track de la ruta a

Clica a la imatge per veure les

Companys de ruta:

    • Gemma

Llocs d’Interès:

    • Poble Erillcastell (Web)
    • Església de Santa Maria d’Erillcastell (Web)
    • Castell d’Erillcastell (Web)
    • Poble Esperan (Web)
    • Església de Sant Andreu i Sant Sadurni (Web)
    • Església de Sant Esteve (Pendent pujar)
    • Església de Santa Cecília (Pendent pujar)

Enllaços relacionats:

Deixa un comentari